top of page

Hoe gezond is Jojoba- olie?

Jojoba olie wordt gewonnen uit de zaden van de Jojoba struik, ook wel Simmondsia California genoemd. De Jojoba struik groeit in Noord en Midden Amerika zoals Arizona, Californië en delen van Mexico.

De Simmondsia California kan meer dan 200 jaar oud worden en verdraagt temperaturen van maar liefst 60°C. De Jojoba struik is zo'n 1 tot 2 meter hoog. De bladeren hebben een ovale vorm en zijn dik, breed en grijsachtig groen. De kleine geel witte bloemetjes van de Jojoba struik bloeien van maart tot mei en hebben 5 tot 6 kelkblaadjes.


Indianen gebruikten deze olie als genezend middel voor huidaandoeningen. Ze merkten dat Jojoba olie ontstekingsremmend werkten bij huidproblemen. Ook zwangere vrouwen in die tijd aten Jojoba-zaden omdat deze hielpen tijdens de bevalling. Jagers aten de zaden als ze op jacht gingen om de honger te stillen. Naast het gebruik voor hun gezondheid ontdekten de Indianen ook dat je met Jojoba olie leer zacht kon maken.


Jojoba olie is een natuurlijke antioxidant en bevat een bom aan vitamine E en belangrijke vetzuren. Deze olie is uniek omdat het voor ieder huidtype voordelen biedt. Zo reguleert Jojoba olie de vochtbalans van de huidcellen waardoor het hydraterend werkt. Met name de gevoelige en droge huid kunnen van deze waardevolle eigenschap profiteren. Maar Jojoba olie vertraagt ook de talgproductie waardoor het voor mensen met een vette huid een ideaal middel is om de vette huid te behandelen. Dit komt doordat de samenstelling van Jojoba opvallend veel weg heeft van de talg van onze huid.

Ook qua textuur is Jojoba olie bijzonder. De olie voelt niet vet aan en is geurloos. Dit komt natuurlijk omdat dat Jojoba olie technisch gezien geen olie is, maar een vloeibare was. Om deze redenen wordt Jojoba olie vaak in cosmetica producten verwerkt.


Wist je trouwens dat je jojoba-olie ook kan gebruiken voor je gesprongen lippen?

Je droge haarpunten? Wrijf je haar ermee in laat inwerken of meng enkele druppels met je haarmasker of balsem. Laat inwerken en spoel uit.

Voor de mannen met baarden: je kan je jojoba olie gebruiken voor je baard en snor en je kan dus je gehele gezicht inwrijven, dit zal de droge schilfers voorkomen waar mannen met baarden soms last kunnen van hebben.


Jojoba olie heeft vergeleken met andere natuurlijke oliën een langere houdbaarheid door de lage gehalte van triglyceriden. Om andere oliën een langer houdbaar te maken wordt Jojoba olie soms met deze oliën gemengd.

Natuurlijk hoef je je geen zorgen meer te maken over houdbaarheid, aangezien je vanaf nu jouw huidolie kan verkrijgen Skin & Body Therapie zoals je weet in Mironglas.

Mironglas houdt de schadelijke stralingen tegen van het licht en laat enkel de goede binnen, waardoor je product enkel verbeterd door gewoon in het flesje te zitten.


Hoe hoger het gehalte aan meervoudig onverzadigd vetzuren is (bijv. linolzuur of linoleenzuur), des te sneller droogt de olie aan de lucht (verharsen).

Bij een droge, schrale huid maar ook bij een oudere huid is niet-drogende olie meer geschikt. Hoe minder droog de huid is, des te drogender de olie mag zijn. Tot een sterk drogende olie bij een vette, glanzende en/of onzuivere huid. Belangrijk is om te beseffen dat een huidtype kan wijzigen in de loop der tijd en dat iedere huid anders is, en de reactie op de natuurlijke olie verschillend kan zijn.


Aangezien er geen geuren worden toegevoegd kan je steeds enkele druppels etherische olie van lavendel of limoen of kruidnagel toevoegen. Zo maak jij je olie nog veelzijdiger en net met de geur die jij graag hebt. Etherische olie is te verkrijgen bij Skin & Body Therapie

op bestelling. Omdat er zoveel soorten etherische oliën bestaan en ik niet hou van verkwisting.

Hoe gezond is Jojoba-olie?
Hoe gezond is Jojoba-olie?

Hoe wordt jojoba vervaardigd?

Jojoba olie uit de zaden bestaan voor ongeveer 50% uit olie. Deze olie wordt er als het ware uitgeperst. Koudgeperst betekent dat de zaden op kamertemperatuur worden geperst door een oliepers die er voor zorgt dat alle waardevolle eigenschappen worden behouden. Bij een koude persing wordt er dus op een voorzichtige manier gewerkt met speciale persmolens. Het kost misschien iets meer tijd dan wanneer je hitte gebruikt, maar het zorgt er wel voor dat olie minder voedingsstoffen verliest. In het onderstaande filmpje wordt er stap voor stap uitgelegd hoe Jojoba olie wordt verzameld en geperst.



 
 
 

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Post: Blog2_Post
bottom of page