Vit B groep, een noodzakelijke vitamine.
- Nele Boon
- 8 jun 2024
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 5 nov 2024
Herinnering:
Nieuwe website link: www.skinenbodytherapie.be
Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van VitB?
De vitB's hebben een sleutelrol in je stofwisseling van koolhydraten/eiwitten/vetten
onder andere in de mytochondrale energieproductie. Met andere woorden we hebben deze dus nodig voor onze energieproductie. Deze zorgt er ook voor dat we beter bestand zijn tegen stress. Ik vind dat wel belangrijk om in de gaten te houden daar een heel pak mensen over stresst zijn en op het randje van een burnout zitten.
Waar zorgt het vitB complex voor?
Voor de aanmaak van neurotransmitters oftewel de stoffen die je nodig hebt om in balans te blijven. Ik noem er enkele voor je op: Gaba, dopamine, serotonine, acetylcholine.
Deze stoffen hebben we nodig zodat ons zenuwstelsel goed kan functioneren.
Dus de stressbestendigheid zorgt ervoor dat jij je focus kan verbeteren, jij je ondersteunt voelt, kan concentreren, kan (aan)leren, je alert bent. Het zorgt er ook voor dat je positief in het leven kan staan, interesse in het leven hebt.
Zorgt er ook voor dat je je lever goed kan ontgiften.
Zorgt er ook voor dat je gezonde haren en nagels hebt.
Maar ook voor de celopbouw is een vitB belangrijk.
VitB draagt ook bij aan het goed opbouwen van je DNA, celdeling met de gezonde aanmaak van rode en witte bloedcellen, epitheelcellen. (vitB9&B12)
Vit B9 kan je misschien minder bekend in de oren klinken, dat staat voor foliumzuur.
Wat doen epiteelcellen?
Het beschermen en bekleden van onderliggende weefsels. ā de opname en afgifte van stoffen (moleculen), bloed en lymfe. Endotheel bestaat uit cellen, die geen contact met de buitenwereld hebben.
Waarin kunnen we de Vit B's vooral terug vinden?
B1: vooral in volkoren producten (volkorenbrood, havermout), varkensvlees, kip, noten, peulvruchten, groenten, melk.
B2: melkproducten, vlees, groente, fruit, volkoren graanproducten.
B3: vlees, vis, volkoren graanproducten, groente en aardappelen.
B5: rijst, fruit, eiwitrijke producten, noten en melk.
B6: kip, lever, vis, peulvruchten, bananen, (wal)noten en brood.
B8: lever, eidooiers, peulvruchten, pindaās, havermout.
B11: groene groenten, fruit, volkoren producten, melkproducten.
B12: vlees en zuivel.
Wat zijn de symptomen als je een tekort hebt aan vitB?
Vermoeidheid
Duizeligheid
Loomheid
Hoofdpijn
Hartkloppingen
Oorsuizen
Transpireren
Hartkloppingen
Wat zijn de symptomen bij een te kort aan Vit B12?
Tintelingen vooral in handen en voeten
Depressie/ negatief zelfbeeld.
Koude handen en voeten
Geheugenproblemen
Spierzwakte
Omdat er toch wel veel verschil zit bij de kwaliteiten van een goed voedingssupplement,
Zijn er een aantal zaken waar je best op let bij het kiezen van een goed en volwaardig Vit B complex. Er bestaan namelijk ook chemische vitaminen met nagemaakte moleculen.
Daar zou ik persoonlijk niet voor kiezen, aangezien deze niet zo goed opgenomen worden en nogal wat vul, kleurstoffen en bewaarmiddelen bevatten.
Deze zijn dan ook weer een balast voor je lever en nieren.
Waar moet je zoal op letten?
Je kiest beter voor een complex Vit B in plaats van een aparte Vit B, Waarom?
Als we een vit binnen krijgen werkt ons lichaam met een soort sleutel slot systeem.
Dus 1 vitamine moet de rest van de vitaminen in balans worden gebracht. Als je dus een complex neemt ga je ineens alle tekorten goed kunnen aanvullen. Waardoor het voor je lichaam minder energie zal kosten om alle stofjes terug op zijn plaats te zetten en jij dus vele malen sneller het effect van je aanvulling van je vit complex zal merken.
Ga voor direct actieve vormen dat wordt gefosforyliseerd genoemd.
Vermijd toxische vormen zoals : Pyridoxinehydrochloride (B6) = neurotoxisch en Cyanocobalamine (B12)
Een goed complex moet biotine, choline en inositol bevatten.
Hoe herken je een goed B complex?
Vit B | Storend/mindergoed/ synthetisch/toxisch | Natuurlijk & directe actieve vormen | ||
---|---|---|---|---|
Vit B1 | Thiaminmononitraat, Thiaminehydrochloride= neutraal en iets minder goed | Thiaminepyrosfosfaat= heel goed, maar ook heel duur. | ||
Vit B2 | Rhiboflavine= neutraal iets minder goed | Riboflavine-5-fosfaat | ||
Vit B3 | Nicotinezuur (niacine) = verboden in Belgiƫ wegens te belastend voor de lever. | Niacinamide (Nicotinamide) | ||
B5 | Panthoteenzuur | D-Calciumpanthothenaat | ||
B6 | Pyridoxinehydrochloride kan potentieel neurotoxisch! R emt actieve 5 fosfaat af. | Peridoxal-5'- fosfaat | ||
B9/B11 | Folaat, Foliumzuur, omzetting tot 5-MTHF verloopt zelden vlot. | 5-methyl-tetrahydrofolaat (calcium of glucosaminezout) | ||
Biotine | Afwezig: goed voor energieproductie, zorgt voor glucosespiegel+huid/haar | Aanwezig! | ||
Choline + inositol | Afwezig: nodig voor vetstofwisseling, functie in lever en hersenen | Aanwezig! | ||
Paba | Afwezig: nodig voor huidprotectie, gezond haar. | Aanwezig! |
Comments